lördag 17 mars 2012

Pilgrimsvandring del 9


Ibland såg det ut så här…in i trollskogen…

16 sept

Idag går vi länge. Passerar Portomarin som vi bestämt. Letar härberge och börjar misstänka att det är svårt att hitta något ledigt, fortfarande många som går. Får veta att nästa härberge 6 km bort är fullt. Vi går vidare efter det,nog ytterligare 1,5 km till. Det blev säkert 3 mil idag. Men vi hittar till slut ett litet pensionat. För 150kr /natt/pers. Tycks som himmelriket efter denna dag.

Någonstans…bara vackert…


Värdinnan har kontakt med en annan i byn som serverar mat i sitt hus. Vi är 10 boende så då åker ”restaurangägaren” iväg och handlar mat till oss som bor på pensionatet. Det serverar enkel pilgrimsmeny ,helt ok. Här träffar vi ett gäng pratglada tyskar.

Många sådana här gamla fina hus i små ,små byar passerade vi massor utav
Fy mig …men jag minns inte namnet på bron….denna så fina och stora….men den finns i Portomarin
Pensionatet som vi tyckte var så bra …är så dammigt i sovrummet och under sängarna bara damm,…men sängarna är rena,tror jag…


        Dagen idag har varit lång. Ska bli skönt att sova…..

Dessa stenar som också visade vår väg hade en del av dem  sträckan ingraverad som var kvar till Santiago de Compostela


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det var inte mycket skrivit från denna dagen,jag minns att jag var så trött. Och att vi satt en stund på verandan till huset….före sängdax. Det läckte vatten på toaletten och var så kallt……


När man vandrar denna leden finns det saker som”man ska”…men bara om man vill förstås….Att bära en liten sten med hemifrån ,där man lägger ifrån sig det som plågar en, den har jag nämnt.


En annan sak är att när man är framme ,då hör det till att besöka katedralen i Santiago de Compostela och närvara under den katolska mässan. Där kan man bli omnämnd med namn om man vill det .
Vi besökte mässan men brydde inte oss om den extra uppmärksamhet som pilgrimer. Jag har aldrig tidigare besökt en katolsk mässa. Jag kunde inte alls förstå den heller ,jag är heller ingen kyrkobesökare i vanliga fall. Men tyckte det var ändå en härlig upplevelse .
Elden i mitten” är den stora pjäs som slungades fram och tillbaka…..så otroligt mycket människor var det där inne…
En väldigt stor ,jättestor …pjäs med rökelse svingades från ena sidan i koret till den andra och katedralen fylldes av doften.. Hela katedralen var ”knöfull” med människor, det var söndag så många ortsbor var säkert där i sin vanliga högmässa. Vi kunde inte sitta någonstans… inte ens på golvet.Denna pyttelilla madonna ,2,5 cm …liten .Bar jag med mig.Den köpte jag i Salt Lake City,och det var en annan resa…
På vägen ska man också bära med en lite madonna att sätta i kyrkan och tacka för hennes beskydd under vandringen. Det hade vi med oss varsin liten…..men glömde sätta den…..så den följde med hem igen.
Innanför porten finns en sten där alla pilgrimer ska lägga sin hand, den lär vara urgröpt av alla handavtryck…den missade vi….Just sådana snäckskal som kommer från kusten utanför Finistere  ”skulle man ha” på sin ryggväska…guppandes…
På ryggväskan är det viktigt att ha en pilgrimsmussla, eller ja ….snäckan så klart. De finns att köpa längs hela leden . Ortsbor själva säljer gärna med dem….liten extra inkomst. Där ska var ett ritat rött kors på den.
Så närmar vi oss slutet av vandringen och bara ett par dagar kvar. Trevligt att ni alla är med  oss och jag uppskattar era tankar och kommentarer mycket!!

                                                       Kramen Lisbeth

3 kommentarer:

 1. Jag läser med spänning dina inlägg ;) ha en fin kväll!kram Jessica

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara miljöer - och vilket äventyr!
  Ha en fin kväll!
  Kramen jenny

  SvaraRadera
 3. Desculpem de só agora vir agradecer a vossa colaboração no meu sorteio de”esconde esconde”
  Ronrons da amiga
  Kika♥♥♥

  SvaraRadera

Blir glad.....


Blir glad när ni lämnar lite tankar hos mig